tirsdag 8. desember 2015

CHAGA

Innlegget er hentet fra http://isogaisa.org/hva-er-chaga.php   Skrevet av Ronald Kvernmo

Hva er chaga?

Chaga er en sopp som vokser på bjørk. Den blir tørket og malt, og av pulveret lager man te.
Chaga en hellig drikk?

Chaga fra bjørk - er fra gammelt av kjent som en hellig samisk drikk - og det er ikke uten  grunn! Mange mener at chaga regnes som den kraftigste naturlige antioksidanten som finnes, og at chaga er generelt styrkende, krefthemmende, bakterie og virushemmende. Og i tillegg har Chaga en rekke unike egenskaper. De gamle samiske sjamanene visste nok hva de drev med!

Utklipp fra Urtekildens planteleksikon:

Chaga er en sopp med en kaffelignende smak. Den har et adaptogen som virker immunregulerende, kreft/svulsthemmende, gen-beskyttende, generelt styrkende (tonikum), blodrensende, blodsukkersenkende, smertestillende, magestyrkende, leverstyrkende, betennelseshemmende, bakterie- og virushemmende. Soppen utgjør den kraftigste naturlige antioksidanten som er kjent. Av alle medisinske sopper har Chaga trolig det største mangfoldet av medisinske egenskaper.
 
Chaga (Inonotus obliquus) er en sopp som lever på bjørk. Overflaten er helt svart, og inni er den brungul. Inni er chagasoppen litt hard men likevel nokså porøs. Soppen lever i symbiose med vertstreet og kan bli ganske stor. Den største jeg har funnet var bortimot 5 kg.  Chagasoppen trives best i gammel bjørkeskog.


En hellig samisk drikk
Chaga er ifølge samisk folketro en hellig drikk. På samisk kalles den for báhkkol eller báhkkololmmai. Rett oversatt betyr báhkkololmmai chagamannen. Altså de underjordiske som bor i skogen og er knyttet til chagaens kraft. Det er ikke uten grunn at chagaen er en hellig drikk, og at den regnes som en meget kraftig "ånd." Chagaen ble brukt til behandling av et bredt spekter av sykdommer, lidelser og skader. Og den fungerte!

Mange egenskaper
Forskere i mange land omtaler chagaen som et adaptogen som virker immunregulerende, krefthemmende, svulsthemmende, genbeskyttende, generelt styrkende (tonikum), blodrensende, blodsukkersenkende, smertestillende, magestyrkende, leverstyrkende, betennelseshemmende, bakteriehemmende og virushemmende. Soppen utgjør den kraftigste naturlige antioksidanten som er kjent. Av alle medisinske sopper har chaga trolig det største mangfoldet av medisinske egenskaper.
Selv om de samiske sjamanene i gamle dager ikke nødvendigvis kjente til alle disse medisinske begrepene, så visste de nok nøyaktig hva de holdt på med!

Virus
Også innfødte amerikanere kjente til soppen. I årene 1917-1918 så herjet spanskesyken rundt om i verden. Det er anslått at den influensaepidemien krevde et sted mellom 20-40 millioner offer. Men det er bemerkelsesverdig at indianere i Nord-Amerika ikke ble rammet av epidemien. Da man undersøkte saken nærmere så viste det seg at indianere har som tradisjon å innta daglig doser av blant annet chaga.

Kreft
Også i Russland har chaga vært en del av det daglige kostholdet. Da Sovjetunionen gikk i oppløsning så brøt også forsyningslinjene sammen. I mange avsidesliggende landsbyer nådde ikke forsyninger av te og kaffe fram. Det at russer ikke får sin daglige kopp te er omtrent like alvorlig som en nordmann uten kaffe! Men urfolkene i Sibir var ikke rådløs, de kjente jo fremdeles til chaga. Det var bare å snakke med de gamle i landsbyen, og sende ekspedisjoner til skogs for å plukke chaga. Kunsten å koke chaga var heller ikke glemt. Stor var forundringen da landsbyens lege kunne i etterkant konstatere at antall krefttilfeller gikk kraftig ned. Men de gamle var ikke forundret. Dette hadde de sagt i alle år.
Men både russiske og polske forskere har kartlagt chagaens egenskaper. Flere forsøk viser at soppen har en både kreftforebyggende og svulsthemmende virkning. De mener altså at man kan bruke soppen både til forebygging og behandling.

Isogaisa te
Vi har derfor gjeninnført chaga som en hellig samisk drikk som alle kan drikke. På Isogaisa festivalen er det til og med egne chagaseremonier som alle kan delta på. Hvert år er det foredrag og workshops om chaga, på Isogaisa. Derfor selges chaga også under navnet Isogaisa-te.
Seremonien går ut på at vi koker en diger gryte med chaga te. Så får samtlige av festivaldeltakerne en rykende varm kopp. Deretter følger en kort orientering om chagaens fantastiske virkning. Så takker vi báhkkololmmai (chaga-ånden) for kraften og styrken i teen. Ofte vil noen benytte anledningen til å synge eller joike til báhkkololmmai. Når vi til slutt skal drikke chagateen er det helt stille i lavvuen.
Bruksanvisning chagapulver
Kok opp vatn og ha i pulveret. La drikken trekke i ca 2 timer, på svak varme. (Ikke kokes)  Bruk så en tøybit til å sile med. Bruk en neve pulver på en liter vatn. En neve utgjør ca 20 gram ferdig pulver. Husk å etterfylle med kokende vatn dersom det minker i gryta.
Begynn alltid med små doser chaga. For eksempel en halv dl. pr dag, for å se hvordan du reagerer på drikken. Etter hvert kan du øke til tre kopper om dagen, og drikke 1/2 time før hvert måltid. Dette kan du fortsette med i tre til fem måneder, men med pauser underveis på 7-10 dager. Chagate kan drikkes både varm og kald.                                  
Dersom du går på medisin må bruk av chaga te avklares med lege!

Lagring
Når du skal lagre chaga i pulverform, så holder den seg best i fryseren. Dersom den er innpakket i plast, må du åpne og lufte den når du har tint den. Dette for å unngå kondens. Tørket chaga kan også fylles over på en ikke alt for tett boks og lagres på et mørkt og kjølig sted.
Når du skal lagre ferdig kokt chagadrikk, så tøm den på flasker mens den er kokende, og skru på korken. Da kan du lagre den i noen måneder på et mørkt og kjølig sted. Men den absolutt beste metoden er å legge flaskene i fryseren. Da kan den lagres i årevis. Vær obs på at vann utvider seg når det fryses til is.                                 

Bruksanvisning chagakonsentrat
Anbefalt dagsdose voksne: Begynn med en halv teskje konsentrat pr dag. Øk deretter til 2 spiseskjeer pr dag.
Anbefalt dagsdose barn: Begynn med en halv teskje konsentrat pr dag. Øk deretter til 1 spiseskje pr dag. Drikken kan blandes i kaffe, te eller vatn.
En flaske inneholder 250 ml chagakonsentrat, og tilsvarer ca 8 liter ferdig chagate. Det vil si at dagsdosen for voksne blir bare 2 spiseskjeer! Men det går jo fint å for eksempel blande en spiseskje i en kopp kaffe/te.  Eller i varmt eller kaldt vatn. Det går til og med fint å eksperimentere litt, og blande chagaekstrakt med kokende ingefærte, og en teskje honning oppi. Både sunt og godt på en gang!
Chaga er en hellig drikk som skal nytes med stor respekt for Báhkkol-olmmai. (chagaånden)
Dersom du går på medisin må bruk av chaga te avklares med lege!
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Undertegnede tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår. Ei heller om preparatet ikke fungerer.
 Mer på http://isogaisa.org/hva-er-chaga.php

RSS